Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.11.2010 06:48 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Zomrel herec Leslie Nielsen († 84), známy z filmov Bláznivá strela

Vo veku 84 rokov zomrel v nedeľu herec Leslie Nielsen, ktorého slovenskí diváci poznajú najmä z filmov Bláznivá strela. Herec zomrel v nemocnici.

Rodák z Kanady naposledy vydýchol v jednej z floridských nemocníc, kde bol prijatý pre pneumóniu. Podľa slov jeho synovca, "strýko za prítomnosti svojich blízkych jednoducho zaspal a skonal".

Nielsen sa preslávil ako hlavný protagonista množstva paródií. Prelom v jeho kariéry znamenala snímka Pripútajte sa, prosím (1980).


O osem rokov sa do kín dostal film Bláznivá strela, kde Nielsen stvárnil postavu policajta Franka Drebina. Drebinovu popularitu u divákov zdokumentovali dve ďalšie pokračovania - Bláznivá strela 2 a pol (1991) a Bláznivá strela 33 a 1/3 (1994).

Herec Leslie Nielsen s herečkou, ktorá stvárnila kráľovnú Alžbetu vo filme Bláznivá strela.

Nielsen bol trikrát rozvedený a mal dve dcéry. Za svoju kariéru vyslúžil hviezdu na hollywoodskom chodníku slávy.

Herca tento mesiac hospitalizovali v meste Fort Lauderdale na Floride so zápalom pľúc. Hovorca rodiny informoval, že Nielsen umrel v nemocnici v spánku v nedeľu popoludní, obklopený svojou manželkou a priateľmi.

Z dramatického herca komik

Leslie Nielsen bol pôvodne vážnym dramatickým hercom, ktorý začínal svoju kariéru v päťdesiatych rokoch. V roku 1956 sa objavil napríklad v sci-fi klasike Zakázaná planéta alebo v roku 1972 ako kapitán vo filme Dobrodružstvo Poseidona.

Počas šesťdesiatych a na začiatku sedemdesiatych rokov pôsobil prevažne v televízii. Jeho herecký charakter sa však úplne prevrátil v roku 1980, keď sa objavil v bláznivej paródii na letecké katastrofické filmy Pripútajte sa, prosím!. Zrazu bola z neho hviezda šialených komédií. Seriál Police Squad! z roku 1982 síce nedosiahol veľký úspech, v roku 1988 však podľa neho vznikla prvá zo série Bláznivých striel.

Kráľ paródií

Jeho filmy odvtedy parodovali katastrofické hollywoodske trháky, drámy z nemocničného prostredia, upírske a hororové filmy, akčné hity a mnohé ďalšie. Pokračovania sa Bláznivá strela dočkala v podobe Bláznivej strely 2 1/2: Vôňa strachu (1991) a Bláznivej strely 33 a 1/3: Posledný trapas (1994).

Okrem toho sa Nielsen objavil v ďalších paródiách ako Bláznivý exorcista (1990), Drakuloviny (1995), Agent WC-40 (1996), Pán Magor (1997), Utopenec na úteku (1998), 2001: Vesmírna prda (2000) alebo Scary Movie 3 (2003) a komédiách ako Kevin zo severu (2001) či Kamufláž (2001). V roku 2006 sa na plátna kín vrátil vo štvrtom Scary Movie.

Aj po osemdesiatke bol ďalej herecky aktívny - účinkoval v divadle a svoj hlas pravidelne prepožičiaval do reklám alebo kreslených filmov. Vo februári 2007 sa začal objavovať ako lekár vo vtipnom vzdelávacom televíznom seriáli Doktorológia. V roku 2007 si zahral aj v komediálnej dráme Music Within a o rok neskôr sa predstavil vo dvoch paródiách - Superhrdina a An American Carol. V roku 2009 sa objavil v ďalšej paródii s názvom Spanish Movie.

Hviezda na chodníku slávy

Nielsen sa počas svojej kariéry predstavil vo viac ako stovke filmov a množstve televíznych programoch, pričom stvárnil vyše 220 postáv. Získal niekoľko čestných titulov, hviezdy na hollywoodskom Chodníku slávy a Kanadskom chodníku slávy a v roku 2002 mu udelili Rád Kanady.

Leslie Nielsen bol štyrikrát ženatý. V roku 2001 si vzal Barbaree Earl. Predtým v rokoch 1981 - 1983 bol ženatý s Brooks Oliver, v rokoch 1958 - 1973 s Alisande Ullman, s ktorou má dve dcéry Mauru Nielsen Kaplan a Theu Nielsen Disney. Jeho prvou manželkou bola v rokoch 1950 - 1956 Monica Boyer.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily