Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2011 20:32 | Šport | Hokej

Dráma v derby: Banská Bystrica zdolala Zvolen až v nájazdoch

V 48. kole hokejovej Extraligy sa stretol Zvolen s Banskou Bystricou. Stredoslovenské derby sa úspešnejšie skončilo pre Banskú Bystricu

HK Nitra - HC Slovan Bratislava 2:4 (1:1, 1:3, 0:0)

Góly: 12. T. Chrenko (O. Janík), 32. Gabriš (Michal Novák, Spilar) - 9. Preisinger (Lipiansky, Jackman), 23. Lipiansky (Vaic), 25. Lipiansky (Frühauf, Vaic), 25. Róbert Huna (L. Hudáček)
Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše: Korhoň (Nitra) na 10 min za filmovanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - T. Orolin, Tornay, 3410 divákov

Zostavy:
Nitra: Čiliak (25. J. Laco) - Fabian, O. Janík, Gabriš, Hrudík, Michal Novák, Joanidis - Spilar, M. Štefanka, H. Ručkay - Štumpf, Marek Slovák, S. Saliji - Korhoň, T. Chrenko, Čaládi - Uhnák, Hrnka, Šumichrast
Slovan: Konrád - Jackman, Hájek, Cartelli, Frühauf, J. Kováčik, Štajnoch, Jendek, Bohunický - M. Bakoš, Bulík, Hujsa - Preisinger, Lipiansky, Vaic - Róbert Huna, L. Hudáček, Richard Huna - D. Skokan, Kapuš, D. Buc

Do vedenia mohli ísť domáci hráči v úvode zápasu, keď sa im naskytla 93-sekundová presilovka piatich proti trom. Konrád v bránke Slovana však odolal a od toho momentu prevzali hostia iniciatívu. Odmenou im bol gól Preisingera v 12. min, na ktorý mu v nájazde dvoch na jedného prihral Lipiansky. Domáci vyrovnali v 12. min. Tomáš Chrenko tvrdou strelou prekvapil Konráda. Brankár "belasých" sa v ďalšom priebehu vyznamenal najmä po pokuse Ručkaya, ktorý zakončoval zblízka.

Prvá polovica druhej tretiny bola v jednoznačnej réžii hostí. Tí svoju prevahu potvrdili aj tromi gólmi. V 23. min Lipiansky len pohodlne doklepával puk a ten istý hráč bol aj na konci peknej presilovkovej akcie, keď ho ku gólu vyzval Frühauf. Domáci sa ešte nestihli spamätať z dvoch rýchlych úderov, keď Richard Huna pridal štvrtý gól. Plynula 25. min a brankár Nitry Čiliak sa nechal vystriedať Lacom. Domáci neskôr vyrovnali hru a osmelili sa aj v ofenzíve. Ich druhý gól pridal v 31. min obranca Gabriš, ktorý prestrelil Konráda zo strednej vzdialenosti. Do konca druhej tretiny sa už skóre nezmenilo, hoci tempo hry bolo solídne a nechýbali ani šance.

V tretej tretine gólových príležitostí ubudlo, no bojovnosť aktérom nechýbala. Gól mohol v závere zápasu pridať Hudáček, no lapačka Jána Laca bola proti. Domácim v samom závere nepomohla ani hra so šiestimi hráčmi pri power-play.

Hlasy:
Branislav Okuliar (tréner Nitry): "Musím pochváliť svoje mužstvo za bojovný výkon. Škoda druhej tretiny, v ktorej sme v priebehu pár minút dostali tri góly, mohlo sa to inak vyvíjať. V našich zadných radoch hrali juniori a chlapci, ktorí príliš nehrali extraligu, no zvládli to."

Zdeno Cíger (tréner Slovana): "Som spokojný. Mužstvo podalo zodpovedný a taktický výkon. Dôležité boli naše góly v druhej časti, po nich sme náš náskok udržiavali jednoduchou hrou. Vyskytli sa aj zbytočné vylúčenia, no tie sme dokázali ustáť bez gólu."


MsHK DOXXbet Žilina - HC Košice 1:4 (0:2, 1:0, 0:2)

Góly: 26. Valášek (Drevenák, Dlouhý) - 11. Homer (J. Tabaček, Dravecký), 12. Michal Grman (Andrašovský), 56. Andrašovský (J. Tabaček, Michel Miklík), 58. Andrašovský (Kristek)
Vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Grečko - Rovenský, V. Snášel, 1236 divákov

Zostavy:
Žilina: M. Laco - Krčula, Dlouhý, Ftorek, Heš, Grill, Milovanovič - Stupka, Hreus, M. Kokavec - V. Nemec, I. Rataj, Vala - Petruška, T. Troliga, Horský - Drevenák, Valášek, Hajnik
Košice: J. Hudáček - Homer, J. Tabaček, Deyl, M. Šterbák, Šeda, Michal Grman - Andrašovský, Kristek, Michel Miklík - P. Bartoš, S. Gron, Dravecký - Huba, Jenčík, Fabuš - M. Baláž, Martin Frolík, Gmitter

Úvodná tretina bola v réžii hostí. Síce im nevyšla úvodná presilovka pri vylúčení domáceho Heša, ale vynahradili si to pri druhej, keď bol vylúčený Valášek a obranca Michal Grman strelou od modrej čiary prvýkrát prekonal domáceho Mareka Laca. V 12. min bol v dobrom úniku Vala, mieril však len do betónov Hudáčka. Potvrdilo sa nedáš - dostaneš a z protiútoku obranca Košíc Grman po sedemdesiatich šiestich sekundách zvýšil náskok Košíc na 2:0.

V druhej tretine domáci viac ožili. Početnú prevahu pri vylúčení kapitána Košíc Bartoša síce domáci nevyužili, ale v 26. min spoluprácu štvrtého útoku po osi Dlouhý, Drevenák, Valášek zakončoval strelou pod žŕdku posledný menovaný, pre ktorého to bol premiérový gól v tejto sezóne. V 32. min mal na hokejke vyrovnanie domáci kapitán Hreus, ale Hudáček bol proti. V závere tretiny strely Gmittera, Michela Miklíka a Kristeka mohli znamenať vedenie Košíc o dva góly, ale stav sa nemenil rovnako ako aj po domácej šanci, keď Dlouhého prihrávku Hreus nestačil zasunúť za Hudáčkov chrbát.
V poslednej tretine hrali Košičania to, čo potrebovali. V prvej desaťminútovke sa neujali dobré strelecké príležitostí hosťujúceho Grona na jednej strane a Valu na druhej strane. Žilinčania mohli vyrovnať pri početnej prevahe v polovici tretiny, ale vylúčenie Šedu nezužitkovali. V 53. min hosťujúci Jenčík len nastrelil Laca. Definitívne víťazstvo pre úradujúceho majstra zabezpečil dvoma gólmi Andrašovský, keď najskôr pri vylúčení Kokavca mieril na domácu bránku a puk možno aj s prispením domáceho gólmana skončil za čiarou. V 58. min strelil ten istý hráč svoj druhý gól a spečatil tak šieste víťazstvo Košíc v tejto sezóne nad Žilinou.

Hlasy:
Róbert Rehák (asistent trénera Žiliny):
"V prvej tretine Košice hrali dobre aj kombinačne, korčuľovali a nepúšťali nás do šancí. V druhej tretine súper trocha poľavil, my sme začali lepšie kombinovať, vytvorili sme si šance. Nechcem to už však opakovať ako párkrát predtým, že z vytvorených príležitostí nedáme gól, častokrát aj šťastie nie je na našej strane. V tretej tretine nás súper už nepustil k ničomu, zvýšil svoj náskok, naopak, my už sme nedali ani jeden gól a bez tých sa vyhrávať nedá."

Pavol Zůbek (asistent trénera Košíc): "Začiatok zápasu nám vyšiel dobre, išli sme do vedenia, darila sa nám kombinácia a strelili sme úvodné dva góly. Začiatok druhej tretiny sme mali trochu horší. Doplatili sme na vylúčenia a súper strelil kontaktný gól. Žilinčania viac otvorili hru, ale vyrovnať sa im nepodarilo. Do poslednej tretiny sme nastúpili koncentrovane a snahu domácich sa nám podarilo odraziť. V závere sme strelili dva pekné góly a po celkom dobrom výkone sme zaslúžene zvíťazili."


HK Poprad - Dukla Trenčín 3:4 (1:3, 2:1, 0:0)

Góly: 17. A. Kroták (Kledrowetz, J. Kopecký), 22. Škovira (J. Kasík, P. Svitana), 34. R. Suchý (Škovira, Klouda) - 8. R. Tvrdoň (M. Hruška, Pardavý), 9. M. Hruška (S. Tomko, Koložváry), 13. Koložváry (O. Ďuriš, M. Hruška), 37. Naurov (O. Ďuriš, Koložváry)
Vylúčení: 8:7 na 2 min, presilovky: 2:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff - M. Korba, Smrek, 3279 divákov

Zostavy:
Poprad: Melicherčík (13. Lipovský) - J. Kasík, R. Suchý, Kledrowetz, D. Brejčák, Kramár, J. Brejčák, Malina - Kuľha, P. Svitana, Škovira - A. Lapšanský, Kmiť, A. Kroták - J. Kopecký, Klouda, Rapáč - Paločko, Mlynarovič, Vandas
Trenčín: V. Kováč - Sekeráš, E. Bednár, M. Hruška, S. Tomko, Martin Chovan, Trefný, Imrich, Jarábek - Pardavý, Blatný, T. Melichárek - Tybor, Gašparovič, R. Tvrdoň - Naurov, O. Ďuriš, Koložváry - Mikula, M. Daňo, P. Kopecký

V prvej tretine sa lavice hanby na oboch stranách plnili potrestanými hráčmi ako na bežiacom páse. Z vylúčení domácich hráčov rezultovali aj góly Trenčína. Najskôr v 8. min zakončil v páde Gašparovič a o minútu neskôr neudržal Melicherčík v lapačke strelu Hrušku. Presilovkovú úrodu Trenčanov dokonal v 13. min Koložváry - 0:3, čo bolo konečnou aj pre brankára Melicherčíka, ktorého nahradil debutant v popradskom drese Lipovský. V závere tretiny sa dostali k slovu aj domáci, keď Kroták dorazil zblízka strelu Kledrowetza a znížil. Séria vylúčení pokračovala, čo znechutení diváci dávali najavo búrlivým piskotom.

V druhej tretine už Poprad naplno dominoval. Kontaktný gól dal hneď v 22. min Škovira a domáci boli v tranze. Vyrovnanie viselo na vlásku, najskôr prečíslenie nezvládli Rapáč s Kopeckým, druhý menovaný v 26. min neuspel ani pri trestnom strieľaní. Neskôr mal tutovku na hokejke Lapšanský, ani z tohto mráčika však nezapršalo. Na 3:3 napokon vyrovnal napokon Suchý, ktorého k príklepu vyzval Škovira a Kováč b bránke hostí nemal šancu. Popradčania sa nechali uniesť a ich zaváhanie v strednom pásme využil súper, keď po Naurovovej strele kapituloval aj Lipovský - 3:4.
Hneď v úvode tretej tretiny Kováč bravúrne zlikvidoval tutovku Krotáka.

Krátko nato zahodil nemožné Kuľha, keď netrafil odkrytú časť bránky, ktorú mal pred sebou. Napriek snahe o vyrovnanie domáci narážali na sústredenú defenzívu hostí a spoľahlivého Kováča. Vďaka tomu sú hostia z Trenčína prvým tímom, ktorý v Poprade získal 3 body po excelentnej sérii Popradu, ktorý v 21 domácich zápasoch v rade nenašiel v riadnom hracom čase premožiteľa.


MHC Mountfield - HK 36 Skalica 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Góly: 25. Themár (Markovič, Hriňa), 53. Važan (A. Novotný, Zeliska), 55. Uram (Jabrocký, M. Beran) - 35. Šátek (tr. strieľanie)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: Markovič (MHC Mountfield) na 10 min za napadnutie zozadu, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - J. Jankovič, Výleta, 2000 divákov.

Zostavy:

MHC Mountfield: Dzubina - A. Novotný, Hriňa, Matejka, I. Ďatelinka, Velebný, P. Klepáč, Drgoň, Brcko - Themár, Markovič, Važan - Uram, M. Beran, Jabrocký - Macejka, Galamboš, Appel - Sobota, Zeliska, Šišovský
Skalica: Lakosil - I. Jankovič, Kloz, Gründling, M. Školiak, Gula, P. Kumstát, Škadra, Magušin - Kutálek, R. Jarolín, Šátek - Obdržálek, Zálešák, T. Višňovský - Lušňák, Holovič, Románek - Štepán, J. Jurík, R. Konečný

Dôležitý šesťbodový súboj o postup do play off začali obaja súperi opatrne. Hrali zo zabezpečenej obrany v snahe urobiť vo svojej obrannom pásme minimum chýb. Hráči veľa korčuľovali, bojovali, ale na úkor hokejovej krásy. V 6. min prišiel Kutálek k puku po Matejkovom pošmyknutí sa pred bránkou ako slepé kura k zrnu, ale Dzubina sa nenechal prekvapiť. V 11. min sa na opačnej strane dostal Uram do výhodnej pozície, ale na presné zakončenie to nestačilo. O minútu sa v skrumáži pred Lakosilom nezorientoval Sobota, no a výpočet zaujímavých situácii v prvej tretine ukončil Kutálek, ktorý sa otočil okolo Dzubinovej bránky, ale puk už nezasunul do siete. Čakanie na úvodný gól, ukončil po nezištnej Markovičovej prihrávke Themár. O minútu mal gólovú poistku na svojej hokejke Galamboš, Lakosil so šťastím prikryl puk.

V 34. min predviedli domáci, ktorí v tejto časti Skaličanov prekorčuľovali, oku lahodiacu akciu. Puk putoval po osi Themár, Novotný, Markovič, no iba do žŕdky. O minútu ušiel Šátek, ktorý bol faulovaný a z nariadeného trestného strieľania vyrovnal - 1:1. Tento moment dal zápasu nový náboj a na ľade sa opäť rozpútal boj o každý puk.

V tretej tretine sa začínalo odznovu, obe mužstvá sa snažili o rozdielový gól. V 44. min zvonila po Višňovského strele žŕdka Dzubinovej bránky. V 51 min mal druhý gól Martina na svojej hokejke Klepáč. Podarilo sa to však až o 2 minúty Važanovi, ktorý gólom v presilovke posadil Martinčanov opäť na koňa - 2:1. V 55. min premenil svoj nájazd Uram a zavŕšil po ôsmich prehrách za sebou konečne triumf Martina.

Hlasy:
Ladislav Spišiak (tréner MHC Mountfield):
"Sme spokojní, lebo po ôsmich prehrách prišlo dôležité víťazstvo. Dúfam, že to chlapcov povzbudí a opäť sa chytia. V prvej tretine sme boli ešte kŕčovití, ale potom sme prevzali iniciatívu a boli sme lepší a zaslúžene sme vyhrali."

Peter Oremus (tréner Skalice): "Cieľ sme nesplnili, lebo sme v Martine nebodovali. Strelili sme iba jeden gól, čo je málo. V takomto dôležitom zápase sa musíme viac presadiť, byť aktívnejší a strelecky efektívnejší."

 


 

HKM Zvolen - HC'05 B. Bystrica 2:3 sn (1:1, 1:1, 0:0, -0:0, 0:1)

Góly: 4. Hranáč, 27. Škoda - 7. a 28. Lažo, rozh. sam. nájazd Hlinka. Rozhodcovia Jonák - Návratek, Tvrdoň, vylúčení 2:5, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, 3124 divákov.

Hostia prišli pod Pustý hrad v oklieštenej zostave, no na ich hre sa manko viacerých ústredných hráčov príliš neprejavilo. Pohronské derby bolo opäť v znamení obrovskej bojovnosti, typickej atmosféry a vydretých gólov. Zvolenčania sa dostali počas úvodných dvoch tretín do miernej výhody, vždy v nich strelili skôr gól a hostia vždy aj vyrovnali. Ich žolíkom bol Lažo, najskôr v 7. min odpovedal na Hranáčov gól od modrej v presilovke, keď našiel medzeru medzi nohami Škrečka. V druhej tretine zasa vymyslel pádnu odpoveď na Škodovu presnu trefu pod žŕdku po dlhšom obliehaní, stačilo, aby mu zvolenskí obrancovia vytvorili väčší priestor a vyrovnal po ukážkovej strele.

Bystričania sa nehrnuli do útoku zbesilo, vedeli, že nie sú v plnej sile, veľa spletitých situácií im vyriešil aj brankár Šimonovič, a tak mohli do tretej tretiny vstúpiť s vyrovnanými kartami. Mali však čo robiť s 'nabudenými' domácimi, ktorí si vynútil tlak, no bez gólového zákusku. Zvolenčanom nepomohla ani presilovka, lámali si hlavy nad umnou obranou súpera a veľká snaha vyústila doprázdna. Záver zápasu bol o symbolickom pretláčaní rúk a ich zviazanosti, šancí nepribúdalo a len sa čakalo, že sa niekto zázračne trafí a rozhodne.

Pri náhodných streleckých parketách sa nikto nestal slávnym, a tak sa derby posunulo do predĺženia. Hosťujúci Hvíla i Rumpel v ňom aj mohli rozhodnúť, to by však museli mať viac pokoja pri zakončení. O víťazovi sa rozhodovalo vo vzájomných zápasoch tretíkrát v samostatných nájazdoch. Hostia v nich mali pevnejšie nervy, ako jediní  boli úspešní Hlinka a Šechný.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Tlačová konferencia predsedu SNS Andreja Danka vo Zvolene.
SNS očakáva od Smeru definitívne stanovisko: Zúčastníte sa stretnutia strán v Prezidentskom paláci alebo nie?
Zuzana Košecká je nezvestná od 17. mája.
Tínedžerka Zuzana odišla ráno do školy, tam však už nedorazila: Policajti prosia o pomoc
Juraja Cintulu držali do neskorých nočných hodín na Obvodnom oddelení policajného zboru v Handlovej.
Atentát na premiéra Fica: Súd rozhoduje o väzbe! Zostane obvinený za mrežami?
Zložitá situácia vládne aj v nemeckom meste Lebach.
Apokalypsa v Európe: Viaceré krajiny zasiahli husté lejaky, mestá zatopila voda
Rocket launch with fire clouds. Nuclear Missiles With Warhead Aimed at Gloomy Sky at night. Balistic Rockets War Backgound.
Severná Kórea odpálila novú balistickú raketu: Blíži sa vojna? Kim Čong-un vyzval na urýchlenie produkcie!
Kapitán Tatar o medaile: Sila na papieri je, ale...
Brunetka navštívila  krásne miesta.
Foto
Herečka Viki Ráková zbalila kufre a opustila Slovensko: O TOTO sa podelila s fanúšikmi!
Vyhrážky už dostal Branislav Becík, Michal Šimečka a aj Matúš Šutaj Eštok.
Foto
Násilie a nenávisť dosahujú extrémnu úroveň: Politici sa boja o ŽIVOT! NAKA už niekoľkokrát zasahovala
Policajt zatýkajúci klimatického aktivistu.
Prilepili sa k dráhe a odmietali odísť: Klimatickí aktivisti ochromili prevádzku mníchovského letiska!
Robert Fico a Robert Kaliňák (vpravo) sú dlhoroční stranícki spolupracovníci.
Kaliňák prehovoril o premiérovi: Každá hodina rozhoduje, ale je to extrémne silný človek
Príslušníci ruských záchranných zložiek zasahujú pred čiastočne zrútenou bytovkou po nedeľňajšom útoku v ruskom meste Belgorod 12. mája 2024.
Ozval sa letecký poplach, potom došlo k explózii: Belgorodská oblasť bola opäť pod útokom!
Bývalý kriminalista vraví, že je dobré počkať si na výsledky vyšetrovania.
Útočník bol počas atentátu obklopený niekoľkými ľuďmi: Odborníci varujú! Priami svedkovia potrebujú tiež pomoc