Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.01.2011 20:32 | Šport | Hokej

Dráma v derby: Banská Bystrica zdolala Zvolen až v nájazdoch

V 48. kole hokejovej Extraligy sa stretol Zvolen s Banskou Bystricou. Stredoslovenské derby sa úspešnejšie skončilo pre Banskú Bystricu

HK Nitra - HC Slovan Bratislava 2:4 (1:1, 1:3, 0:0)

Góly: 12. T. Chrenko (O. Janík), 32. Gabriš (Michal Novák, Spilar) - 9. Preisinger (Lipiansky, Jackman), 23. Lipiansky (Vaic), 25. Lipiansky (Frühauf, Vaic), 25. Róbert Huna (L. Hudáček)
Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše: Korhoň (Nitra) na 10 min za filmovanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - T. Orolin, Tornay, 3410 divákov

Zostavy:
Nitra: Čiliak (25. J. Laco) - Fabian, O. Janík, Gabriš, Hrudík, Michal Novák, Joanidis - Spilar, M. Štefanka, H. Ručkay - Štumpf, Marek Slovák, S. Saliji - Korhoň, T. Chrenko, Čaládi - Uhnák, Hrnka, Šumichrast
Slovan: Konrád - Jackman, Hájek, Cartelli, Frühauf, J. Kováčik, Štajnoch, Jendek, Bohunický - M. Bakoš, Bulík, Hujsa - Preisinger, Lipiansky, Vaic - Róbert Huna, L. Hudáček, Richard Huna - D. Skokan, Kapuš, D. Buc

Do vedenia mohli ísť domáci hráči v úvode zápasu, keď sa im naskytla 93-sekundová presilovka piatich proti trom. Konrád v bránke Slovana však odolal a od toho momentu prevzali hostia iniciatívu. Odmenou im bol gól Preisingera v 12. min, na ktorý mu v nájazde dvoch na jedného prihral Lipiansky. Domáci vyrovnali v 12. min. Tomáš Chrenko tvrdou strelou prekvapil Konráda. Brankár "belasých" sa v ďalšom priebehu vyznamenal najmä po pokuse Ručkaya, ktorý zakončoval zblízka.

Prvá polovica druhej tretiny bola v jednoznačnej réžii hostí. Tí svoju prevahu potvrdili aj tromi gólmi. V 23. min Lipiansky len pohodlne doklepával puk a ten istý hráč bol aj na konci peknej presilovkovej akcie, keď ho ku gólu vyzval Frühauf. Domáci sa ešte nestihli spamätať z dvoch rýchlych úderov, keď Richard Huna pridal štvrtý gól. Plynula 25. min a brankár Nitry Čiliak sa nechal vystriedať Lacom. Domáci neskôr vyrovnali hru a osmelili sa aj v ofenzíve. Ich druhý gól pridal v 31. min obranca Gabriš, ktorý prestrelil Konráda zo strednej vzdialenosti. Do konca druhej tretiny sa už skóre nezmenilo, hoci tempo hry bolo solídne a nechýbali ani šance.

V tretej tretine gólových príležitostí ubudlo, no bojovnosť aktérom nechýbala. Gól mohol v závere zápasu pridať Hudáček, no lapačka Jána Laca bola proti. Domácim v samom závere nepomohla ani hra so šiestimi hráčmi pri power-play.

Hlasy:
Branislav Okuliar (tréner Nitry): "Musím pochváliť svoje mužstvo za bojovný výkon. Škoda druhej tretiny, v ktorej sme v priebehu pár minút dostali tri góly, mohlo sa to inak vyvíjať. V našich zadných radoch hrali juniori a chlapci, ktorí príliš nehrali extraligu, no zvládli to."

Zdeno Cíger (tréner Slovana): "Som spokojný. Mužstvo podalo zodpovedný a taktický výkon. Dôležité boli naše góly v druhej časti, po nich sme náš náskok udržiavali jednoduchou hrou. Vyskytli sa aj zbytočné vylúčenia, no tie sme dokázali ustáť bez gólu."


MsHK DOXXbet Žilina - HC Košice 1:4 (0:2, 1:0, 0:2)

Góly: 26. Valášek (Drevenák, Dlouhý) - 11. Homer (J. Tabaček, Dravecký), 12. Michal Grman (Andrašovský), 56. Andrašovský (J. Tabaček, Michel Miklík), 58. Andrašovský (Kristek)
Vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Grečko - Rovenský, V. Snášel, 1236 divákov

Zostavy:
Žilina: M. Laco - Krčula, Dlouhý, Ftorek, Heš, Grill, Milovanovič - Stupka, Hreus, M. Kokavec - V. Nemec, I. Rataj, Vala - Petruška, T. Troliga, Horský - Drevenák, Valášek, Hajnik
Košice: J. Hudáček - Homer, J. Tabaček, Deyl, M. Šterbák, Šeda, Michal Grman - Andrašovský, Kristek, Michel Miklík - P. Bartoš, S. Gron, Dravecký - Huba, Jenčík, Fabuš - M. Baláž, Martin Frolík, Gmitter

Úvodná tretina bola v réžii hostí. Síce im nevyšla úvodná presilovka pri vylúčení domáceho Heša, ale vynahradili si to pri druhej, keď bol vylúčený Valášek a obranca Michal Grman strelou od modrej čiary prvýkrát prekonal domáceho Mareka Laca. V 12. min bol v dobrom úniku Vala, mieril však len do betónov Hudáčka. Potvrdilo sa nedáš - dostaneš a z protiútoku obranca Košíc Grman po sedemdesiatich šiestich sekundách zvýšil náskok Košíc na 2:0.

V druhej tretine domáci viac ožili. Početnú prevahu pri vylúčení kapitána Košíc Bartoša síce domáci nevyužili, ale v 26. min spoluprácu štvrtého útoku po osi Dlouhý, Drevenák, Valášek zakončoval strelou pod žŕdku posledný menovaný, pre ktorého to bol premiérový gól v tejto sezóne. V 32. min mal na hokejke vyrovnanie domáci kapitán Hreus, ale Hudáček bol proti. V závere tretiny strely Gmittera, Michela Miklíka a Kristeka mohli znamenať vedenie Košíc o dva góly, ale stav sa nemenil rovnako ako aj po domácej šanci, keď Dlouhého prihrávku Hreus nestačil zasunúť za Hudáčkov chrbát.
V poslednej tretine hrali Košičania to, čo potrebovali. V prvej desaťminútovke sa neujali dobré strelecké príležitostí hosťujúceho Grona na jednej strane a Valu na druhej strane. Žilinčania mohli vyrovnať pri početnej prevahe v polovici tretiny, ale vylúčenie Šedu nezužitkovali. V 53. min hosťujúci Jenčík len nastrelil Laca. Definitívne víťazstvo pre úradujúceho majstra zabezpečil dvoma gólmi Andrašovský, keď najskôr pri vylúčení Kokavca mieril na domácu bránku a puk možno aj s prispením domáceho gólmana skončil za čiarou. V 58. min strelil ten istý hráč svoj druhý gól a spečatil tak šieste víťazstvo Košíc v tejto sezóne nad Žilinou.

Hlasy:
Róbert Rehák (asistent trénera Žiliny):
"V prvej tretine Košice hrali dobre aj kombinačne, korčuľovali a nepúšťali nás do šancí. V druhej tretine súper trocha poľavil, my sme začali lepšie kombinovať, vytvorili sme si šance. Nechcem to už však opakovať ako párkrát predtým, že z vytvorených príležitostí nedáme gól, častokrát aj šťastie nie je na našej strane. V tretej tretine nás súper už nepustil k ničomu, zvýšil svoj náskok, naopak, my už sme nedali ani jeden gól a bez tých sa vyhrávať nedá."

Pavol Zůbek (asistent trénera Košíc): "Začiatok zápasu nám vyšiel dobre, išli sme do vedenia, darila sa nám kombinácia a strelili sme úvodné dva góly. Začiatok druhej tretiny sme mali trochu horší. Doplatili sme na vylúčenia a súper strelil kontaktný gól. Žilinčania viac otvorili hru, ale vyrovnať sa im nepodarilo. Do poslednej tretiny sme nastúpili koncentrovane a snahu domácich sa nám podarilo odraziť. V závere sme strelili dva pekné góly a po celkom dobrom výkone sme zaslúžene zvíťazili."


HK Poprad - Dukla Trenčín 3:4 (1:3, 2:1, 0:0)

Góly: 17. A. Kroták (Kledrowetz, J. Kopecký), 22. Škovira (J. Kasík, P. Svitana), 34. R. Suchý (Škovira, Klouda) - 8. R. Tvrdoň (M. Hruška, Pardavý), 9. M. Hruška (S. Tomko, Koložváry), 13. Koložváry (O. Ďuriš, M. Hruška), 37. Naurov (O. Ďuriš, Koložváry)
Vylúčení: 8:7 na 2 min, presilovky: 2:3, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff - M. Korba, Smrek, 3279 divákov

Zostavy:
Poprad: Melicherčík (13. Lipovský) - J. Kasík, R. Suchý, Kledrowetz, D. Brejčák, Kramár, J. Brejčák, Malina - Kuľha, P. Svitana, Škovira - A. Lapšanský, Kmiť, A. Kroták - J. Kopecký, Klouda, Rapáč - Paločko, Mlynarovič, Vandas
Trenčín: V. Kováč - Sekeráš, E. Bednár, M. Hruška, S. Tomko, Martin Chovan, Trefný, Imrich, Jarábek - Pardavý, Blatný, T. Melichárek - Tybor, Gašparovič, R. Tvrdoň - Naurov, O. Ďuriš, Koložváry - Mikula, M. Daňo, P. Kopecký

V prvej tretine sa lavice hanby na oboch stranách plnili potrestanými hráčmi ako na bežiacom páse. Z vylúčení domácich hráčov rezultovali aj góly Trenčína. Najskôr v 8. min zakončil v páde Gašparovič a o minútu neskôr neudržal Melicherčík v lapačke strelu Hrušku. Presilovkovú úrodu Trenčanov dokonal v 13. min Koložváry - 0:3, čo bolo konečnou aj pre brankára Melicherčíka, ktorého nahradil debutant v popradskom drese Lipovský. V závere tretiny sa dostali k slovu aj domáci, keď Kroták dorazil zblízka strelu Kledrowetza a znížil. Séria vylúčení pokračovala, čo znechutení diváci dávali najavo búrlivým piskotom.

V druhej tretine už Poprad naplno dominoval. Kontaktný gól dal hneď v 22. min Škovira a domáci boli v tranze. Vyrovnanie viselo na vlásku, najskôr prečíslenie nezvládli Rapáč s Kopeckým, druhý menovaný v 26. min neuspel ani pri trestnom strieľaní. Neskôr mal tutovku na hokejke Lapšanský, ani z tohto mráčika však nezapršalo. Na 3:3 napokon vyrovnal napokon Suchý, ktorého k príklepu vyzval Škovira a Kováč b bránke hostí nemal šancu. Popradčania sa nechali uniesť a ich zaváhanie v strednom pásme využil súper, keď po Naurovovej strele kapituloval aj Lipovský - 3:4.
Hneď v úvode tretej tretiny Kováč bravúrne zlikvidoval tutovku Krotáka.

Krátko nato zahodil nemožné Kuľha, keď netrafil odkrytú časť bránky, ktorú mal pred sebou. Napriek snahe o vyrovnanie domáci narážali na sústredenú defenzívu hostí a spoľahlivého Kováča. Vďaka tomu sú hostia z Trenčína prvým tímom, ktorý v Poprade získal 3 body po excelentnej sérii Popradu, ktorý v 21 domácich zápasoch v rade nenašiel v riadnom hracom čase premožiteľa.


MHC Mountfield - HK 36 Skalica 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Góly: 25. Themár (Markovič, Hriňa), 53. Važan (A. Novotný, Zeliska), 55. Uram (Jabrocký, M. Beran) - 35. Šátek (tr. strieľanie)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: Markovič (MHC Mountfield) na 10 min za napadnutie zozadu, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - J. Jankovič, Výleta, 2000 divákov.

Zostavy:

MHC Mountfield: Dzubina - A. Novotný, Hriňa, Matejka, I. Ďatelinka, Velebný, P. Klepáč, Drgoň, Brcko - Themár, Markovič, Važan - Uram, M. Beran, Jabrocký - Macejka, Galamboš, Appel - Sobota, Zeliska, Šišovský
Skalica: Lakosil - I. Jankovič, Kloz, Gründling, M. Školiak, Gula, P. Kumstát, Škadra, Magušin - Kutálek, R. Jarolín, Šátek - Obdržálek, Zálešák, T. Višňovský - Lušňák, Holovič, Románek - Štepán, J. Jurík, R. Konečný

Dôležitý šesťbodový súboj o postup do play off začali obaja súperi opatrne. Hrali zo zabezpečenej obrany v snahe urobiť vo svojej obrannom pásme minimum chýb. Hráči veľa korčuľovali, bojovali, ale na úkor hokejovej krásy. V 6. min prišiel Kutálek k puku po Matejkovom pošmyknutí sa pred bránkou ako slepé kura k zrnu, ale Dzubina sa nenechal prekvapiť. V 11. min sa na opačnej strane dostal Uram do výhodnej pozície, ale na presné zakončenie to nestačilo. O minútu sa v skrumáži pred Lakosilom nezorientoval Sobota, no a výpočet zaujímavých situácii v prvej tretine ukončil Kutálek, ktorý sa otočil okolo Dzubinovej bránky, ale puk už nezasunul do siete. Čakanie na úvodný gól, ukončil po nezištnej Markovičovej prihrávke Themár. O minútu mal gólovú poistku na svojej hokejke Galamboš, Lakosil so šťastím prikryl puk.

V 34. min predviedli domáci, ktorí v tejto časti Skaličanov prekorčuľovali, oku lahodiacu akciu. Puk putoval po osi Themár, Novotný, Markovič, no iba do žŕdky. O minútu ušiel Šátek, ktorý bol faulovaný a z nariadeného trestného strieľania vyrovnal - 1:1. Tento moment dal zápasu nový náboj a na ľade sa opäť rozpútal boj o každý puk.

V tretej tretine sa začínalo odznovu, obe mužstvá sa snažili o rozdielový gól. V 44. min zvonila po Višňovského strele žŕdka Dzubinovej bránky. V 51 min mal druhý gól Martina na svojej hokejke Klepáč. Podarilo sa to však až o 2 minúty Važanovi, ktorý gólom v presilovke posadil Martinčanov opäť na koňa - 2:1. V 55. min premenil svoj nájazd Uram a zavŕšil po ôsmich prehrách za sebou konečne triumf Martina.

Hlasy:
Ladislav Spišiak (tréner MHC Mountfield):
"Sme spokojní, lebo po ôsmich prehrách prišlo dôležité víťazstvo. Dúfam, že to chlapcov povzbudí a opäť sa chytia. V prvej tretine sme boli ešte kŕčovití, ale potom sme prevzali iniciatívu a boli sme lepší a zaslúžene sme vyhrali."

Peter Oremus (tréner Skalice): "Cieľ sme nesplnili, lebo sme v Martine nebodovali. Strelili sme iba jeden gól, čo je málo. V takomto dôležitom zápase sa musíme viac presadiť, byť aktívnejší a strelecky efektívnejší."

 


 

HKM Zvolen - HC'05 B. Bystrica 2:3 sn (1:1, 1:1, 0:0, -0:0, 0:1)

Góly: 4. Hranáč, 27. Škoda - 7. a 28. Lažo, rozh. sam. nájazd Hlinka. Rozhodcovia Jonák - Návratek, Tvrdoň, vylúčení 2:5, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, 3124 divákov.

Hostia prišli pod Pustý hrad v oklieštenej zostave, no na ich hre sa manko viacerých ústredných hráčov príliš neprejavilo. Pohronské derby bolo opäť v znamení obrovskej bojovnosti, typickej atmosféry a vydretých gólov. Zvolenčania sa dostali počas úvodných dvoch tretín do miernej výhody, vždy v nich strelili skôr gól a hostia vždy aj vyrovnali. Ich žolíkom bol Lažo, najskôr v 7. min odpovedal na Hranáčov gól od modrej v presilovke, keď našiel medzeru medzi nohami Škrečka. V druhej tretine zasa vymyslel pádnu odpoveď na Škodovu presnu trefu pod žŕdku po dlhšom obliehaní, stačilo, aby mu zvolenskí obrancovia vytvorili väčší priestor a vyrovnal po ukážkovej strele.

Bystričania sa nehrnuli do útoku zbesilo, vedeli, že nie sú v plnej sile, veľa spletitých situácií im vyriešil aj brankár Šimonovič, a tak mohli do tretej tretiny vstúpiť s vyrovnanými kartami. Mali však čo robiť s 'nabudenými' domácimi, ktorí si vynútil tlak, no bez gólového zákusku. Zvolenčanom nepomohla ani presilovka, lámali si hlavy nad umnou obranou súpera a veľká snaha vyústila doprázdna. Záver zápasu bol o symbolickom pretláčaní rúk a ich zviazanosti, šancí nepribúdalo a len sa čakalo, že sa niekto zázračne trafí a rozhodne.

Pri náhodných streleckých parketách sa nikto nestal slávnym, a tak sa derby posunulo do predĺženia. Hosťujúci Hvíla i Rumpel v ňom aj mohli rozhodnúť, to by však museli mať viac pokoja pri zakončení. O víťazovi sa rozhodovalo vo vzájomných zápasoch tretíkrát v samostatných nájazdoch. Hostia v nich mali pevnejšie nervy, ako jediní  boli úspešní Hlinka a Šechný.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa