Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.03.2011 17:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Z úspechu valcujúcej Šeherezády sa herci smejú: Ale dokedy?

Turecká telenovela Tisíc a jedna noc valcuje všetky programy na slovenských obrazovkách a nevynechala ani obľúbenú Ordináciu v ružovej záhrade.

Skvelej sledovanosti Šeherezády sa rýchlo prispôsobili vedenie i tvorcovia programovej štruktúry v Markíze. Stopli výrobu viac ako polovice častí vlastnej Ordinácie, vymenili tím ľudí, ktorý sa na výrobe podieľa, a kúpili ďalšiu tureckú telenovelu. A to ešte nie je všetko! Kým na Markíze turecká rozprávka Tisíc a jedna noc láme rekordy sledovanosti, pôvodný slovenský seriál z nemocničného prostredia zostáva na okraji. Nie však mesta, ale pozornosti. A to nielen diváckej... Paradoxne, do pozadia ho odsunula sama televízia, ktorá pred štyrmi rokmi dala Ordinácii v ružovej záhrade, a tým aj slovenskej tvorbe zelenú. A dnes sa jej existencia otriasa v základoch.

O 42 ČASTÍ MENEJ

Kvôli Šeherezáde a Onurovi sa deviata séria Ordinácie, ktorá sa práve vysiela, skrátila o viac ako polovicu. Potvrdila to súčasná producentka Adriana Kronerová: „Nerobíme 78 dielov, ale len 36, pretože sa skrátila objednávka.“ To okrem iného znamená, že všetci, čo seriál vyrábajú - štáb a aj herci, zarobia o polovicu menej, ako si ešte prednedávnom mysleli. Zmenil sa tiež vysielací čas, čo Kronerovú neteší. „Jednoduché príbehy patria na jednoduchý vysielací čas, mali by sa vysielať cez deň. Veci, ktoré sa vysielajú v hlavnom vysielacom čase, teda najmä po 20. hodine, by mali vyzerať inak. A nehovoriac už o tom, že by bola škoda, keby pôvodná hraná tvorba, ktorá vznikala z ničoho a pomaly sa stavala na nohy, nepokračovala kvôli tureckej telenovele, ktorá sa čoskoro skončí,“ dodáva.

DIVÁK A PENIAZE
Mnohí sa v Markíze nádejajú, že turecká telenovela sa raz skončí a všetko sa vráti do starých koľají. Lenže opak má byť pravdou. Podľa nášho zdroja televízia pripravila pre divákov a slovenských hercov v jesennej štruktúre prekvapenie. Kúpila totiž ďalší turecký seriál s herečkou Bergüzan Korelovou, ktorá si zahrala krásnu Šeherezádu. A opäť pôjde o veľkú romantickú lásku ako pri Tisíc a jednej noci, ktorá by sa mala vysielať až do konca júna. Ale to nie je všetko - vraj sa plánuje vyrábať aj slovenská telenovala, ktorá má byť kópiou nejakého rumunského seriálu. To by mohlo Ordináciu úplne položiť.

ŠARÁDA SA OPAKUJE

A tak tvorcovia seriálu, ale aj tí, ktorým leží domáca tvorba na srdci, bijú na poplach a chystajú zmeny. „Adriana Kronerová a jej tím dokončujú výrobu jarnej série Ordinácie v ružovej záhrade. Na jesennej sérii už bude pracovať dramaturgička Jana Kákošová,“ potvrdila pre Nový Čas Nedeľa hovorkyňa televízie Oľga Dúbravská. Prečo Kronerová odchádza? Nebolo s ňou vedenie Markízy spokojné? „Tak to bolo už dáv no dohodnuté a zmluva podpísaná. Nič sa nezmenilo,“ vraví producentka, ktorá už v Ordinácii pokračovať aj tak nechcela.

AKÁ BUDE ORDINÁCIA?
Dramaturgička Jana Kákošová so svojím tímom stála už pri zrode Ordinácie. V máji 2009 ju televízia stiahla a vymenila za Kronerovú. Aká bude teda Ordinácia pod novým vedením? Bude opäť viac zameraná na lekárske prostredie ako na mafiánske praktiky a neveru? „Nechcem sa k tomu zatiaľ vyjadrovať, kým na seriáli pracuje iný tím. Zatiaľ len študujem jednotlivé série a vyhodnocujem si ich. Určite však nadviažeme na veci, ktoré sú v seriáli dobré,“ hovorí. Viac svetla vniesli vyjadrenia jedného zo scenáristov Ordinácie, ktorý si želal zostať v anonymite. „Nový kreatívny tím už pracuje na storylinoch a je zrejmé, že sa budú musieť zaoberať otázkou, čo funguje na divákov Šeherezády.“ Už po jej prvých úspechoch sa v Markíze vraj uvažovalo, že Ordináciu túto jar ani nepustia. Nad obľúbenosťou Šeherezády scenárista krúti hlavou. „Nerozumiem, ako takúto hlúposť môže každý deň sledovať 1,2 milióna ľudí... Na seriáloch, akým je napríklad aj Ordinácia, pracujú nielen skúsení profesionáli, ale aj noví mladí tvorcovia a herci. A teraz príde nejaký turecký seriál a je nám dané najavo, že sme druhá liga...“

Zdena Studenková
Neviem, či si niekto uvedomuje, že aj takto si púšťame moslimský svet do svojich domácností. V arabských štátoch by našu telenovelu nikdy neodvysielali.
Jozef Vajda
Nepanuje medzi nami žiadna hrôza zo Šeherezády. Som presvedčený, že keď skončí, pôjdu opäť dve časti nášho seriálu. Je to romantický príbeh, ľuďom sa páči, ale aj tak si myslím, že na naše obrazovky patria naše veci.
Michaela Čobejová
Na Slovensku je silný turecký genofond, možno preto Slovákov turecká telenovela tak priťahuje, a potom je to turecká snaha takto sa rafinovane dostať do Európskej únie, čo je evidentné. A to, že Ordinácia sa vysiela neskôr a po jednej časti, beriem tak, že všetko zlé je na niečo dobré. Ukázalo sa, že ľudia, či sú starí, alebo mladí, potrebujú silný príbeh a emóciu. Potrebujú pri televízoroch snívať, potrebujú lásku, vzťah. Hodnoty, s ktorými by sa mohli stotožniť, či už sú rodinné, alebo starosvetské.
Ady Hajdu
Šeherezáda je skôr český názov a u nás na Slovensku by sa mala volať Šehere chrbát alebo Škaredý chrbát. Šeredné záda je totiž v preklade Škaredý chrbát. Všetci pozerajú tureckú telenovelu, lebo päťsto rokov nás tu klátili Turci a zanechali v nás svoje gény a my sa teraz identifi kujeme. Vôbec mi neprekáža, že na našich obrazovkách ide turecká telenovela, veď ide iba o peniaze... Navyše nejde o strieľanie, násilie, je to pekné a kým si povedia, že sa majú radi, trvá týždeň.
Karin Haydu
Divák je pánom všetkých televízií, čo bude pozerať, to budú televízie vysielať.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Mimoriadna dopravná kontrola: Odhalené priestupky a prekvapenie pri dychovej skúške!
Andrej Danko počas upratovania Dúbravky.
Foto
Danko pri zametaní v Dúbravke ukázal zlomený zub: Polícia sa vyjadrila k zverejneniu kamerových záznamov
(ilustračné foto).
Vodiči, toto vás nepoteší: Uzáverou prejde až osem tunelov! Ide o frekventované úseky
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc pri pátraní po nezvestnej 14-ročnej Liliane Sabovej zo Žiliny.
Nevideli ste Lilianu? Po 14-ročnej Žilinčanke pátra polícia! Na tomto mieste ju videli naposledy
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody