Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.04.2011 12:00 | Správy | Zahraničné správy

Rodina obete letu Air France: Veríme, že telo dôstojne pochováme

Dva roky snahy a viac ako 40 miliónov dolárov na záchranárske práce priniesli úspech.

V troskách lietadla Air France sa našli telá: Budú tam aj Slováci?>>

Francúzi našli trosky airbusu AF 447, ktorý sa 1. júna 2009 zrútil za nevyjasnených okolností do Atlantického oceánu. Na jeho palube bolo 228 cestujúcich vrátane troch Slovákov - Arnolda Gergeľa († 33), Daniela Benčaťa († 53) a Michala Hudeca († 52).

V kabíne našli aj napriek ubehnutému času telá obetí. Patria Slovákom? Úspech priniesol až štvrtý pokus o nájdenie lietadla spoločnosti Air France a francúzskeho Úradu pre leteckú bezpečnosť (BEA), ktorý odštartoval 25. marca. Zapojili doň špeciálnu prieskumnú loď Alucia, na palube ktorej sú tri roboty Remus 6000. Nové trosky našli podľa BEA len niekoľko sto metrov od miesta, kde naposledy stratili kontakt s airbusom. Ležať majú v hĺbke 3 800 až 4 000 metrov. „Máme telá, ... sú tam stále telá v častiach, ktoré sme našli,“ uviedla včera ministerka ekológie Nathalie Kosciusko-Morizetová pre Radio France.

Francúzski vyšetrovatelia pritom nevylúčili, že sa ich podarí identifikovať. „Medzi nájdenými troskami majú byť časti krídel, elementy motorov, časť kabíny a podvozok,“ dodal Thierri Mariani, štátny tajomník dopravy Francúzska. „Trosky sú relatívne dobre koncentrované na jednom mieste,“ zdôraznil Jean-Paul Troadec, šéf BEA.

Vyšetrovatelia veria, že sa im podarí nájsť aj čierne skrinky lietadla, ktoré by dali odpoveď na to, čo sa vlastne 1. júna počas letu z Ria de Janeiro do Paríža odohralo. Aj v prípade ich nájdenia je však otázne, či budú po dvoch rokoch v stave, aby mohli poskytnúť informácie.

Podľa prvotných správ lietadlu zrejme zlyhali senzory rýchlosti a do búrky vletel stroj príliš pomaly, čo mohlo mať za následok jeho pád. Vylúčené nie sú ani zásah bleskom či chybné senzory výšky. Spoločnosť Airbus však poruchy odmieta a o príčinách pádu lietadla sa dodnes len špekuluje.

Podľa šéfa Air France-KLM Pierra-Henriho Gourgeona existuje nádej, že sa konečne podarí objasniť príčinu pádu lietadla, ktorý je považovaný za najhoršiu leteckú katastrofu Air France počas jej existencie. Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na bližšie nešpecifikovaný zdroj, sústredenie trosiek na relatívne malom mieste napovedá, že stroj AF 447 sa nerozpadol vo vzduchu, ale na morskú hladinu narazil vcelku. Podľa nájdených častí nedošlo ani k aktivovaniu dýchacích masiek a teda dekompresii v kabíne.

Lietadlo zmizlo z radarov 1. júna asi 1 500 kilometrov od pobrežia Brazílie. Podľa vyšetrovacej správy lietadlo vyslalo v priebehu piatich minút 24 núdzových signálov. Následne sa odpojil autopilot a posádka musela stroj riadiť manuálne. Doteraz sa našlo viac ako 1 000 častí stroja a z vody vylovili 51 obetí.

Brat jednej z obetí Viktor Gergeľ: Dúfam, že Arnolda uložíme do hrobu!

Viktor Gergeľ už dva roky dúfa, že bude môcť pochovať telo svojho brata Arnolda († 33) do jeho hrobu. „Informácia o tom, že pátracie tímy niečo našli, je pre mňa nová. Veľmi by sme si želali, aby sa objavili ešte aj nejaké pozostatky tiel, a najmä aby medzi nimi bolo i Arnoldovo. Aspoň by sme ho mohli uložiť dôstojne do jeho hrobu. Najmä kvôli mame,“ prezradil Viktor Gergeľ (32), brat jedného z tria Slovákov, ktorí v Atlantiku našli svoju smrť.

Rodinu Arnolda Gergeľa († 33) zastupujú v spore o odškodné americkí právnici, ktorí zažalovali nielen výrobcov všetkých súčiastok v zrútenom airbuse, ale pridali sa aj k žalobcom Air France. „Tí nám rovnako ako ostatným navrhli kompenzáciu vo výške asi 106-tisíc €, ktorá je v takýchto prípadoch minimom. Advokáti všetkých pozostalých ju odmietli a žiadajú viac,“ povedal Viktor.

Gergeľovci zatiaľ za Arnoldovu smrť dostali 17 500 €. Ich právnici sa chceli dohodnúť mimosúdne. Požadovali viac, ako im chcela Air France či poisťovňa AXA, v ktorej bola spoločnosť poistená, priznať. K dohode zatiaľ neprišlo. „V Amerike pokračuje súdne konanie, o ktorom ma naši advokáti priebežne informujú,“ dodal Viktor Gergeľ.

Ako hľadajú trosky lietadla

1. MV Alucia

Je špeciálne záchranárske plavidlo, ktoré patrí spoločnosti Deep Ocean Expeditions LLC. Loď s dĺžkou 56 metrov je vybavená najmodernejšou technológiou a sonarmi, dvoma robotmi Deep Rovers a jedným Dual Deep Worker. V prípade pátrania po vraku lietadla využívala tri roboty REMUS 6000 AUV spoločnosti Woods Hole Oceanographic Institution.

2. REMUS 6000 AUV

Do pátrania sú zapojené tri tieto roboty. Stroje s hmotnosťou 850 kilogramov sú schopné ponoru do hĺbky 6 000 metrov. Každý z nich pritom môže byť pod vodou až 20 hodín. Na skenovanie hornatého dna používajú sonar. Ide o stroj, ktorý sa zo skupiny AUV (Autonomous Underwater Vehicles) dokáže ponoriť najhlbšie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Totálny výbuch Juraja Slafkovského: Takéto slová by nechcel nikto počuť!
Foto
Česká expertka si rýpla do Slafkovského: Riešite ho, akoby neexistovali iní hráči!
Medzi bratmi Harrym a Williamom vládnu napäté vzťahy.
Karol zasadil Harrymu ďalšiu ranu: To, čo William dostal od kráľa, brat ťažko predýcha
Foto
Hnev slovenských hráčov po prehre s Nemeckom, Hudáček: Takýto zápas už nemôžeme odohrať!
Americký prezident Joe Biden
Správa, ktorú potrebujú ako soľ: Biden schválil novú vojenskú pomoc pre Ukrajinu
Na Harryho tvári bolo vidieť, že ho prítomnosť jeho rodiny veľmi teší.
Foto
Harry sa dočkal vrúcnych OBJATÍ od členov rodiny! Nedalo sa prehliadnuť, kto princa NEPODPORIL
Foto
Veľká dráma na úvod MS: Slováci siahali po obrate, no nevyšlo to!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje: Časť Slovenska bude kontrolovať teplomer! Prídeme o úrodu?
Chutný obed uvaríte aj z niektorých polotovarov.
TOP 100 múčnych špecialít: Pozrite sa, ako obstáli bryndzové halušky! Predbehli sme našich susedov?
78. zasadnutie Valného zhromaždenia OSN.
Valné zhromaždenie OSN schválilo prelomovú rezolúciu: To by mohlo zmeniť život Palestíne
Izraelská speváčka postúpila do finále súťaže Veľká cena Eurovízie.
Izraelská speváčka postúpila do finále v Eurovízii: Sledujte, čo sa dialo na pódiu! VIDEO
V nedeľu oslavujeme naše mamy.
Váš Tip
Na oslovenie mamy existuje v slovenčine veľa spôsobov: Ako voláte vašu najdôležitejšiu ženu vy?