Dovážané hydinové mäso je nekvalitné. Podľa riaditeľa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára to potvrdzujú výsledky kontrol štátnej správy zamerané na kvalitu hydinového mäsa, ktoré sa uskutočnili na sklonku minulého roka. "V obchodnej sieti bolo nájdené mäso nevyhovujúce už pri senzorických skúškach – zapáchajúce mäso, vymrazené mäso, mäso s vysokým obsahom vody. Následné mikrobiologické rozbory preukázali prítomnosť salmonely v dovážanom poľskom hydinovom mäse," tvrdí Molnár.
Dodal, že takmer všetky nevyhovujúce vzorky boli nájdené vo veľkých zahraničných obchodných reťazcoch podnikajúcich na Slovensku. "Ale ako vyplýva zo zistení Únie hydinárov Slovenska a z podnetov občanov, ani tieto fakty neovplyvnili ich obchodnú politiku. Výsledkom tejto ich politiky sú plné pulty zahraničného hydinového mäsa veľmi nízkej kvality, ale s najnižšou cenou. Následkom je útlm domácej výroby a postupný zánik domácich výrobcov a spracovateľov hydiny," zdôraznil Molnár.
Zástupcovia Únie hydinárov Slovenska robili vo februári vlastný prieskum trhu a zistili viacero nevyhovujúcich dovážaných výrobkov. Štátna veterinárna a potravinová správa podľa Molnára zakázala predaj hlbokozmrazených kurčiat s drobami od francúzskeho výrobcu či mrazených kuracích stehien s kúskom chrbta od nemeckého výrobcu. "Všetky tieto nevyhovujúce vzorky boli nájdené v zahraničných obchodných reťazcoch. U slovenských obchodných reťazcov sme sa s nimi nestretli," poznamenal Molnár.