Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.04.2011 00:00 | Správy | Domáce správy

Staré Hory v plameňoch: S požiarom bojuje 200 hasičov!

Včera krátko pred poludním vzlietli do vzduchu stroje s hasiacimi vakmi, ktoré bojujú s veľkým požiarom pri Starých Horách (okr. Banská Bystrica).

Pilotom však prácu sťažovali silný vietor a turbulencie v kopcoch. Požiar v ťažkom horskom teréne, ktorý vypukol v nedeľu popoludní, zasiahol už viac ako 100 hektárov lesa a zatiaľ spôsobil škody za 222-tisíc eur.

Kvôli bezpečnosti počas hasenia vrtuľníkmi uzavreli policajti prejazd cez horský priechod Donovaly na niekoľko hodín. Vrtuľníky majú základňu na Donovaloch, kde čerpajú vodu z bazéna, ktorý napúšťajú hasičské cisterny. Jeden vrtuľník sa dokáže za hodinu vrátiť k požiaru desaťkrát a zhodí približne 20-tisíc litrov vody. Jedna letová hodina stojí zhruba 2-tisíc eur.

Oheň včera horel na viacerých miestach, niekde až na kilometrovom úseku, v neprístupnom teréne v okolí Horného Jelenca a Starých Hôr. Takmer 200 hasičov z Banskobystrického, Bratislavského, Žilinského a Prešovského kraja už dostalo požiar pod kontrolu. „Hasiči naďalej vynášajú techniku na horiace miesta na vlastných chrbtoch,“ povedal Alexander Nejedlý, prezident slovenských hasičov.

Hasičom podarilo oheň lokalizovať v pondelok večer na ploche zhruba 25 hektárov a zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Informoval o tom na brífingu po stretnutí s krízovým štábom minister vnútra Daniel Lipšic a Nejedlý.

Požiar je lokalizovaný

"Klamal by som, keby som nepovedal, že som spokojný. Podaril sa nám husársky kúsok, chlapi načreli až na dno svojich síl, materiál vynášali na svojich chrbtoch do takmer horolezeckého terénu" uviedol Nejedlý. Predpokladá, že úplne sa hasičom podarí požiar zlikvidovať za jeden až tri dni. V noci zostáva na mieste zásahu 40 hasičov, ktorí majú na rizikových miestach natiahnuté hadice s vodou, o ďalšom postupe sa rozhodne ráno po posúdení aktuálnej situácie.

Rozsiahly lesný požiar nad Starými Horami vypukol aj v apríli 2007. Zasiahol vtedy asi 115 hektárov. Požiar sa podarilo 150 hasičom a vrtuľníkom uhasiť približne po 10 dňoch.

Žena, ktorá nahlásila požiar: Horelo nám pri dome!

Nedeľné popoludnie sa pre dôchodkyňu zmenilo takmer na tragédiu! Po výdatnom obede sa Anna Strmeňová (81) vyšla pred dom len tak poprechádzať. Do nosa jej však udrel štipľavý zápach a pre mračno dymu si skoro nevidela pod nohy. Uvidela totiž oheň, ktorý horel len pár metrov od jej domu. „Okamžite som zavolala na dcéru a volali sme hasičov. Tí, našťastie, rýchlo prišli a oheň, ktorý bol pri našom dome, uhasili,“ povedala šokovaná dôchodkyňa.

Len niekoľko metrov od svojho obydlia v obci Horný Jelenec pod Donovalmi videla šľahať plamene. „Ak by som nevyšla náhodne von, asi by sme zhoreli,“ dodala zdesene. V dome v Hornom Jelenci býva už 25 rokov a hoci prežila niekoľko požiarov, takýto ešte nevidela.

hasičom podarilo dnes večer lokalizovať na ploche zhruba 25 hektárov a zabrániť jeho ďalšiemu šíreniu. Informoval o tom na brífingu po stretnutí s krízovým štábom minister vnútra Daniel Lipšic a prezident Hasičského a záchranného zboru SR Alexander Nejedlý. "Klamal by som, keby som nepovedal, že som spokojný. Podaril sa nám husársky kúsok, chlapi načreli až na dno svojich síl, materiál vynášali na svojich chrbtoch do takmer horolezeckého terénu" uviedol Nejedlý. Predpokladá, že úplne sa hasičom podarí požiar zlikvidovať za jeden až tri dni. V noci zostáva na mieste zásahu 40 hasičov, ktorí majú na rizikových miestach natiahnuté hadice s vodou, o ďalšom postupe sa rozhodne ráno po posúdení aktuálnej situácie.
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Ostrava pár hodín pred MS: Ako na stavenisku!
Chcel zavtipkovať, no skoro prišiel o život: Toto na vlakovej stanici nikdy neskúšajte
Chlapec chcel na nástupišti zavtipkovať, takmer ho to stálo život: Toto bol fakt zlý nápad!
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajina nemá inú možnosť, parlament odhlasoval nový zákon: Do armády budú môcť nastúpiť aj ONI!
Ursula von der Leyen chce byť opäť v prestížnej funkcii.
Šéfka Európskej komisie sa vyjadrila jasne: Toto Číne nemôžeme dovoliť!
Ako manažér detskej skupiny viac nepracuje.
Foto
Manžel Spievanky Podhradskej bojuje s leukémiou, zverejnila aktuálnu fotku: Slová, ktoré vás rozplačú
Woman man smiling restaurant love date
Čakáte na vysnívanú LÁSKU? Možno ju máte priamo pred očami! Ako zistíte, že s vami flirtuje
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin sa piatykrát ujal funkcie prezidenta: Táto krajina nezaháľa! Aký odkaz vyslala?
Foto
Obľúbený herec Koleník v nepríjemnostiach: Zašlo to ďaleko, musel urobiť rázny krok!
Ilustračné foto
Odborníci dvíhajú varovný prst: Dámy, túto vec nepodceňujte! Zvyšujete tým riziko tichého zabijaka
Evakuovaní študenti pred Filozofickou fakultou (FF, FPV, FTVŠ) UMB BB.
Posun vo vyšetrovaní bombových hrozieb na slovenských školách: Polícia už vie, o čo ide!
Archívna fotografia z Druhej svetovej vojny.
Predseda SZPB poďakoval bojovníkom Červenej armády: Robme všetko preto, aby už nikdy nedošlo k vojne
Martin Nikodým bude moderovať novú vedomostnú súťaž RTVS Všade dobre, doma naj.
Moderátor Nikodým zažíva poriadne trpké chvíle: V chlade, bez sprchy s ubúdajúcim kyslíkom!