Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.04.2011 17:18 | Správy | Domáce správy

Telerozhlas hlási veľké šetrenie: Prepustia vyše 400 zamestnancov

Vedenie telerozhlasu predstavilo rozpočet. Kvôli veľkým dlhom sa budú snažiť výrazne šetriť. Okrem zrušenia Trojky, chcú prepustiť vyše 400 ľudí.

Rozpočet telerozhlasu pre tento rok je "vysoko reštriktívny". Týmito slovami charakterizovala prvý rozpočet generálna riaditeľka Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Miloslava Zemková. RTVS pritom znižuje náklady o 23,2 milióna eur, z toho 21,7 milióna eur sa týka Slovenskej televízie a zvyšných 1,5 milióna eura sa týka Slovenského rozhlasu, povedala na dnešnom rokovaní Rady RTVS Zemková. Opakovane avizovala, že vyrovnané hospodárenie očakáva najskôr v roku 2012, no iba ak médiu na vykrytie jeho straty prispeje štát. Z vlastných príjmov to totiž nedokáže. Najväčší vplyv na tvorbu rozpočtu pritom mala podľa šéfky RTVS veľká zadlženosť STV. Kumulovaná strata RTVS za roky 2007 až 2010 zapríčinená najmä dlhmi STV je vyše 45 miliónov eur.

RTVS počíta v rozpočte na tento rok, ktorý Rada RTVS dnes schválila, s príjmami 98,31 mil. € a výdavkami približne 103,7 mil. € (bez príjmových/ výdavkových finančných operácií). Hospodáriť teda plánuje so schodkom približne 5,39 mil. €. Napriek úsporám by tento rok mala byť RTVS v strate. Po reštrikciách sa ju vedeniu média podarilo znížiť na plánovanú stratu v STV na približne 7,9 mil. € a v SRo by mala byť na konci roka strata približne 0,5 mil. €. Tieto čísla však vychádzajú zo starej metodiky účtovania, podľa ktorej STV a SRo účtovali vlani, no tento rok už neplatí.

Vedenie RTVS sa snaží šetriť a podstatne znížiť stratu naplánovanú na tento rok bývalým vedením Slovenskej televízie. "Podstatne znamená o viac ako o polovicu," povedal 5. apríla na tlačovej besede venovanej aj plánu vypnúť Trojku programový riaditeľ Ľuboš Machaj. Pôvodne sa plánovalo mínus 15 miliónov eur a vedenie RTVS to znížilo na viac ako polovicu. Manažment RTVS podľa Machaja šetrí vlastnou činnosťou a pripravuje sa aj na oddlženie štátom. Približne jeden milión eur sa ušetrí zrušením Trojky, z toho na licenciách približne pol milióna. Šetrí sa na energiách, ďalších zdrojoch. "My niečo šetríme aj na honorárových nákladoch a iných veciach, ale podstatná časť toho šetrenia sa týka vnútorných rezerv, ktoré v tej televízii boli," dodal Machaj. Trojka má vysielať do 30. júna a s jej vypnutím tiež súvisí prepúšťanie.

K hromadnému prepúšťaniu Zemková na dnešnom rokovaní Rady RTVS dodala, že prvé výpovede chce RTVS doručiť v máji a hromadné prepúšťanie sa má ukončiť najneskôr koncom apríla budúceho roka. Dotknúť sa má 408 funkcií. Zrušia sa pritom aj voľné pozície, ktorých má podľa Zemkovej približne 30. Číslo 408 bolo pritom podľa štatutárneho zástupcu RTVS Petra Ondra stanovené ako maximálne. RTVS sa chce s nadbytočnými zamestnancami dohodnúť na odchode dohodou a prepustení by podľa Ondra mali dostať v priemere odstupné vo výške štyroch až deviatich mesačných platov.

Zemková: Vyplatenie odmeny a odstupného nie je neetické

Generálna riaditeľka Miloslava Zemková je presvedčená, že vyplatením odmeny aj odstupného za jej štvorročné pôsobenie na poste šéfky Slovenského rozhlasu, nedošlo k porušeniu žiadneho zákona. "Nepovažujem to za neetické," povedala po dnešnom rokovaní Rady RTVS Zemková novinárom. Šéfky RTVS sa v tejto súvislosti zastali aj ďalší členovia rady a tiež Ľuboš Machaj.

Zemková dostala zo Slovenského rozhlasu okrem odstupného vo výške štyroch platov aj odmeny vo výške troch platov. Zemková v rozhlase mesačne zarábala v priemere asi 4282 eur, pri odchode tak zinkasovala asi 30.000 eur. Zemkovú na vrátenie odstupného vyzval v stredu predseda parlamentu Richard Sulík. Odmenu si však podľa neho zaslúži.

Zemková povedala, že vyplatené peniaze darovala ešte v januári. "Urobila som to na základe slobodného rozhodnutia." Na otázku, komu putovali peniaze, uviedla, že to nie je verejná informácia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Z výsledkov výskumu vyplýva, že nám pravdepodobne hrozí vymretie.
Ľudstvo čaká KATASTROFA nevídaných rozmerov: Z toho, čo má prísť, behá mráz po chrbte
Štyria hráči spod Tatier majú podpísané jednocestné zmluvy: Erik Černák (Tampa Bay Lightning), Martin Fehérváry (Washington Capitals), Adam Ružička (Calgary Flames) a Tomáš Tatar (Colorado Avalanche).
Adam Ružička má nového agenta: Pridá sa k Slovákom v Rusku? TIETO kluby sú v hre!
Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa  zranilo 30 ľudí.
Vlečka ťahaná traktorom sa prevrátila: Zranilo sa viacero mladíkov, niektorí vážne
Police in hi-visibility jackets policing crowd control
Hrôza na škole! Násťročný mladík chcel vraždiť: Sila, čo malo byť útočnou zbraňou
Mislav Rosandič.
Foto
Agent prezradil novinky o Rosandičovi: Je spokojný so životom v Rusku a bude pokračovať v KHL!
Princ Harry a William
William nedovolí, aby sa Harry k chorej Kate priblížil: To, čo jej urobil, bratovi NEODPUSTÍ!
Zničená infraštruktúra v Pásme Gaza.
Strašné, čo sa deje v Pásme Gazy: Je to ešte horšie ako na Ukrajine!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Orbánov Fidesz von der Leyenovú totálne znemožnil: Prekvapujúci odkaz šéfky Európskej komisie
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil Iránu.
USA sú bezradné, čoskoro má vypuknúť PEKLO: Izrael pripravuje desivú operáciu!
Beautiful young woman measuring her waist with a measuring tape in the living room at home.
TIETO potraviny v supermarkete NIKDY nekupujte! Známa dietologička radí, ako ostať fit
Dobročský prales
Aktualizované
V Národnej prírodnej rezervácii Dobročský prales horí! Zasahujú hasiči
Young unhappy woman eating pizza due to her depression at home.
Pociťujete TIETO 3 príznaky už vyše mesiaca? Volajte doktorovi, môže ísť o RAKOVINU