Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.04.2024 07:00 | Špeciálne projekty
Špeciálny projekt

Dlhopisy? Pri správnom výbere skvelá voľba

Dlhopisy sa na Slovensku stávajú čoraz populárnejšou formou investovania. Aké parametre sledovať a ako si pri vysokej miere zabezpečenia zaistiť dokonca aj pravidelný mesačný príjem? Prečítajte si niekoľko užitočných informácií.

Investícia do dlhopisov môže byť pri správnom výbere skvelý spôsob, ako pri vysokej miere bezpečnosti zhodnocovať svoje úspory. Sú totiž značne stabilnejšie oproti iným investíciám, napríklad do akcií. Ďalšou z výhod investovania do dlhopisov je skutočnosť, že v mnohých prípadoch môžu poskytovať pravidelné príjmy, čo môže byť obzvlášť príťažlivé pre tých, ktorí si chcú navýšiť svoj mesačný príjem a životný štandard.

Lenže, ktorý dlhopis je ten správny pre vás? Dôležité je zvážiť niekoľko kľúčových faktorov. Parametre dlhopisov by mali vyhovovať najmä vašim finančným cieľom a tolerancii k riziku. Tu je niekoľko tipov, ako si vybrať a na čo si dávať pozor.

Časový horizont a spôsob vyplácania výnosov

Pri výbere dlhopisu je nevyhnutné zvážiť nielen potenciálny výnos, ale aj časový horizont investície a mechanizmus vyplácania výnosov. Zásadnou otázkou je, na akú dobu môžete svoje financie investovať bez toho, aby ste ich potrebovali. Či už ide o krátkodobé ciele alebo dlhodobé finančné plánovanie, dĺžka investície by mala korešpondovať s vašimi potrebami.

Spôsob vyplácania výnosov môže na druhú stranu výrazne ovplyvniť váš štandardný bežný príjem. Dlhopisy môžu poskytovať výnosy v rôznych intervaloch. Niektoré vyplácajú profit na konci investičného obdobia, iné zase raz ročne, kvartálne alebo dokonca pravidelne každý mesiac. Táto flexibilita vám umožní prispôsobiť príjem z investícií vašim pravidelným výdavkom a finančným záväzkom.

Výška výnosu

Dlhopisy s fixným výnosom sú obľúbenou voľbou pre tých, ktorí hľadajú bezpečnejší typ investície, pretože ponúkajú predvídateľnosť a istotu vo výške výnosov. Na druhej strane, dlhopisy s variabilným výnosom môžu priniesť vyššie výnosy, no táto flexibilita so sebou prináša aj vyššiu mieru rizika a neistoty, pretože výnosy z takýchto dlhopisov môžu kolísať. Dôležité je preto zvážiť potenciál vyšších výnosov voči možnosti nestability a neistoty, ktorú takéto investície prinášajú.

Zabezpečený a nezabezpečený dlhopis

Pri výbere dlhopisov je rovnako dôležité posúdiť, či ide o zabezpečený alebo nezabezpečený dlhopis. Zabezpečené dlhopisy poskytujú veľmi vysokú mieru bezpečnosti, pretože sú kryté konkrétnym majetkom alebo aktívami emitenta (subjekt, ktorý dlhopisy vydáva). To znamená, že v prípade neschopnosti splácania dlhu či výnosov môžu držitelia dlhopisov očakávať kompenzáciu práve z týchto aktív a majetku.

Otvoriť galériu
Zdroj: Shutterstock

Naopak, nezabezpečené dlhopisy podobnú ochranu neponúkajú, a preto je veľmi podstatná analýza subjektu, ktorý dlhopisy vydáva. Posudzovať by sa mal typ subjektu, jeho finančná stabilita, obchodné aktivity a bezpečnosť odvetvia, v ktorom pôsobí. Zváženie týchto parametrov je kritické, aby sa predišlo možným stratám, ku ktorým by mohlo dôjsť v prípade, že emitent prestane plniť svoje záväzky voči investorom.

Zabezpečené dlhopisy s mesačne vyplácaným výnosom

Ak hľadáte spôsob, ako bezpečne zhodnocovať svoje úspory a zvýšiť svoj bežný príjem, zvážte zabezpečené dlhopisy skupiny BizPartner Group, ktorá za hodnotu svojich dlhopisov ručí svojimi vlastnými nehnuteľnosťami. Ich hodnota zároveň vždy prevyšuje hodnotu vydaných dlhopisov, čo ich držiteľov chráni aj v prípade poklesu cien nehnuteľností. Ručenie je od prvého momentu a po celú dobu trvania investície zabezpečené skutočnými nehnuteľnosťami, nie plánmi ani budúcimi projektami.

Dôležité je tiež podotknúť, že na nehnuteľnostiach, ktoré tvoria zábezpeku voči vydaným dlhopisom, nie sú zapísaní žiadni iní veritelia ako inštitúcie či banky, čo poskytuje držiteľom dlhopisov maximálne zabezpečenie investície.

Skupina BizPartner Group, ktorá je na Slovensku aktívna už od roku 2007, týmto spôsobom dokázala eliminovať najväčšie riziká, ktoré sa na trhu dlhopisov momentálne vyskytujú. Jej investori sa okrem vysokej miery bezpečnosti tešia aj atraktívnemu fixnému výnosu, na ktorý nemusia čakať niekoľko rokov, ale je im vyplácaný pravidelne každý mesiac.

Viac informácií o zabezpečených dlhopisoch skupiny BizPartner Group nájdete na ich webovej stránke.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustačné foto)
Nadľudský výkon otca nestačil: Pri tragédii v bazéne zomreli 3-ročné dvojičky
Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Ilustračné foto
Aktualizované
Užívate si slnko? Úsmev vám klesne: Do týchto okresov sa rúti LEJAK!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!