Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.04.2024 05:55 | Správy | Domáce správy
Foto

Ján oslobodzoval Slovensko v krvavých bojoch na východe: Črepiny z vojny má v tele 79 rokov! Silný príbeh hrdinu

Veľký rešpekt! Ján Mihálik (100) je jedným z posledných žijúcich hrdinov, ktorí oslobodzovali našu vlasť v radoch 1. čs. armádneho zboru. Statočný vojak oslávil 6. marca 100. narodeniny, no 23. marca by ich pokojne mohol sláviť druhýkrát.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
V tento deň ho pred 79 rokmi zasiahli črepiny z mínometného granátu a poranili mu rameno. Šrapnely mu ostali v tele a vždy nimi prekvapí lekárov pri RTG vyšetrení. Hrdina momentálne žije v domove pre seniorov Svida vo Svidníku, kde rád rozpráva príbehy z frontu, ktorých zažil naozaj veľa.

Na front sa prihlásil sám, podobne ako veľa mladých mužov na územiach, ktoré už boli oslobodené. „Bol som sirota. Keď som mal osem rokov, zomrel mi otec, v trinástich zomrela aj mamička. Býval som u sestry, ktorej som pomáhal v domácnosti a pracoval som v bani v Gelnici, a preto ma do armády neodviedli. Keď som však videl, že sa priblížili naši osloboditelia, išiel som sa prihlásiť sám. Z rodných Žakaroviec som išiel peši do Krompách. Odtiaľ sme išli po svojich do Levoče a potom do Popradu. Tieto peripetie s náročnou prepravou na front sme ukončili v Poprade, odkiaľ nás vlakom transportovali k Liptovskému Mikulášu. Tam som sa prvýkrát zapojil do bojov,“ opísal statočný senior.

Bez výcviku

Absolvoval len minimálnu prípravu a rovno ho poslali na front. „Vtedy nebol čas na nejaké dlhotrvajúce cvičenia. Nepriateľ bol silný a naše jednotky potrebovali čo najviac vojakov. Poskytli mi základné vedomosti, pušku a išiel som do boja. Našťastie som sa dostal do kolektívu mazákov, ktorí ma rýchlo zaučili. Bojovalo sa v lesíku. Paľba prebiehala dňom i nocou. Mali sme bunker, kde sa zdržiavala väčšina vojakov, keď nebola paľba taká intenzívna,“ zaspomínal, ako vyzeralo bojisko. Potom však prišiel 23. marec 1945. „Vtedy som stál pred bunkrom. Zrazu som začul známy šušťavý zvuk mínometnej munície. Stihol som sa ešte prikrčiť, ale dve črepiny ma zasiahli do ramena. Bola to veľmi intenzívna bolesť,“ dodal chrabrý Slovák, ktorého transportovali do nemocnice vo Vyšných Hágoch (okr. Poprad), kde sa liečil až do konca vojny.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, Nový Čas 

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vládcovo meno v preklade znamená „Amon je spokojný“
Foto
Tvár Tutanchamonovho deda ODHALENÁ: TAKTO vyzeral najbohatší faraón!
A flood warning sign, on a closed country road next to water logged fields in the Avon Valley, Hampshire, England. Flooded after an extreme amount of rainfall at the start of 2014
Nemeckom sa prehnali prudké lejaky: Voda sa valila mestami, ľudia brali len to najnutnejšie
Bojový dron
Ukrajina stupňuje útoky na Rusko: Ďalší výbuch pri vojenskej akadémii
Na snímke pápež František.
Pápež František poslal list Čaputovej: Týka sa premiéra Roberta Fica
(ilustračné foto).
Šokujúci nález v tele pacienta! Našli mu tam živého tvora: Ako sa tam dostal?!
Bámján je zapísané na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO (ilustračné foto).
V známej turistickej lokalite zahynuli traja zahraniční turisti
(ilustračné foto)
Chlapec († 5) sa na dovolenke vykradol z izby, keď rodičia spali: Desivý koniec! Ako sa to mohlo stať?
Hudobná legenda Paul McCartney
Paul McCartney má dôvod na oslavu: To, čím sa pýši, nemá žiaden hudobník v Británii
Britský kráľ Karol III.
Karol III. oznámil prvú zahraničnú cestu po liečbe rakoviny: Jeho návšteva bude symbolická
Foto
Cenné podpisy pre Slovan! Kucka a Weiss ml. pokračujú v belasom drese
(ilustračné foto)
Rakovinu pľúc môže odhaliť tento jednoduchý TEST! Potrebujete na to len svoje prsty
Bazilika sv. Petra je srdcom Vatikánu (ilustračné foto).
Vatikán novým dokumentom vzbudil vášne: Normy, ktoré tu doteraz neboli